Dibuix Vectorial vs. Mapa de bits

Actualment qualsevol persona amb un mòbil, un ordinador o una tablet es poden convertir en artistes capaços de crear un dibuix amb la mateixa habilitat amb què temps endarrere els famosos pintors treballaven amb  un pinzell o barrejaven textures i colors sobre una paleta física .

Avui en dia la tela és la nostra pantalla o monitor,

i les imatges com són.....  vectorials o de mapa de bits ? .

 

Saber diferenciar els dos tipus de formats és fonamental per poder determinar quines opcions tenim en cada cas.


Si t'has preguntat què és un dibuix vectorial, et direm que es tracta d'una imatge gràfica composta a partir d'elements geomètrics (línies, polígons, segments, ... ) que es defineixen com a vectors. Aquests elements estableixen els seus atributs (formes, colors , posicions ... ) basant-se en fórmules matemàtiques que el programa de disseny que estiguem utilitzant calcula automàticament.

Els formats  vectorial més utilitzats en el món del disseny i la retolació són:

  -AI (Adobe Ilustrator)

  -CDR (CorelDraw)

  -EPS (Encapsulated Post-Script)

  -SVG (Scalable Vector Graphics)

 

En contrapartida una imatge en mapa de bits és una reixeta més o menys rectangular formada per a múltiples caselles anomenades píxels. Cada casella (o píxel) tindrà un color determinat. També es poden controlar la mida d'aquestes caselles i la quantitat d'aquestes caselles, això és la resolució de la imatge.

Un exemple molt clar de mapa de bits són els arxius que generen les càmeres quan tiren una fotografia.

Els formats mapa de bits més utilitzats en el món del disseny i la retolació són:

  -JPG

  -TIFF

  -PDF (Portable Document Format)

  -PSD (PhotoShop Document)

 


A la pràctica, la principal diferència entre una imatge vectorial i una de mapa de bits és que la primera és escalable en grandària sense perdre gens de la seva resolució . És a dir, es pot ampliar tant com es vulgui sense que la qualitat de la mateixa pateixi alteracions, mentre que això no passa amb les imatges tipus mapa de bits, que en fer-se més grans es "pixelen".

 

La principal avantatge en els mapes de bits és que actuen com a fotografies i permeten crear un realisme que és molt difícil de fer (si no inviable) a través de una imatge en dibuix vectorial.


A la nostra web podeu trobar algunes opcions de programari lliure per a poder treballar tant amb arxius de format vectorial com mapa de bit.

 

 

La imatge VECTORIAL de l'esquerra ens mostra les diferents línies que componen el dibuix, i que una vegada "pintat" ens donen la imatge de la dreta.

Us adjuntem enllaç de la Wikipedia amb informació sobre els diferents formats d'arxiu mapa-de-bits i vectorials:

https://es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Formatos_de_archivo_de_gráficos